Учениците што следат настава на бугарски јазик во Босилеград добија нови учебници

/

Учениците кои во целост следат настава на својот мајчин бугарски јазик во ОУ „Г. Димитров“ во Босилеград, добија нови комплети преведени учебници. Учебниците ги врачија претседателот на Националниот совет (НС) на бугарското национално малцинство во Србија, Стефан Стојков и градоначалникот на општина Босилеград, јавува БТА.

„Минатата година почнавме да ги преведуваме, поправаме и печатиме учебниците на бугарски јазик според новата наставна програма на Република Србија. Учениците од прво, второ, петто и шесто одделение од основното училиште и прва година од гимназијата денеска ги добија учебниците. За наведените паралелки се преведени 35 учебници чија вкупна вредност е 270.000 динари (4.500 лева). Учебниците се бесплатни за учениците, а трошоците за нив се покриваат од бугарскиот парламент и општина Босилеград. Во моментов чекаме одобрение од Министерството за образование на Република Србија за да започнеме со превод на учебници и за другите паралелки“, посочи тој.

„Сакам да се заблагодарам на амбасадата на Република Бугарија во Белград, на Министерството за образование на Република Србија и на преведувачите. Повторно апелирам до сите сонародници во Србија да размислат за важноста на образованието на мајчин бугарски јазик. Наскоро ќе им ги поделиме учебниците на првачињата од гимназијата во Цариброд, а се надеваме дека во блиска иднина ќе се отвори и настава на бугарски јазик во основното училиште во Цариброд“, изјави Стефан Стојков во своето обраќање до Радио Босилеград.Претходна статија

Шефот на бугарската полиција и неговиот заменик поднесоа оставки, побараа законско решение за илегалните мигранти, што ќе ги штити полицајците

Следна статија

Русија се откажа од главната цел од почетокот на војната

Најново од Вести