| |

В’лчев: Неофит Рилски е една од најмаркантните личности во бугарската преродба и историја

Неофит Рилски е една од најмаркантните личности на бугарската преродба и воопшто на бугарската историја, рече генералниот директор на БТА Кирил В’лчев на отворањето на прес-конференцијата по повод националните празнувања по повод 230-годишнината од раѓањето на Неофит Рилски, одржана во Националниот прес-клуб на БТА во Благоевград. Прославите се под покровителство на Неговата Светост Неофит Патријарх Бугарски и Митрополит Софиски.

Кирил В’лчев потсети на зборовите на Константин Иречек, кој го опиша Неофит Рилски како „патријарх на бугарските писатели и просветители“. Неофит Рилски е бранител на идејата за бугарско образование, истакна генералниот директор на БТА. За ова пишува и самиот отец Неофит Рилски, прашувајќи се дали Бугарите, образовани на грчки јазик, не можат да го „прифатат“ нивното образование на мајчин јазик, поставувајќи го реторичкото прашање: „Еј, можеа, но во кое училиште примаат во нашата татковина?“ додаде В’лчев.

Во многубројните писма и предговори на учебниците што ги напишал, отец Неофит Рилски им оставил некои од највпечатливите совети на Бугарите, додава Кирил В’лчев. Не биди лековерен и не гради на песок, тој што брка два зајаци не фаќа ниту еден – ова е еден од советите што ни ги остави јеромонахот Неофит Рилски. Во аманет оставил и мудрост поврзана со пријателството, скромноста и љубовта кон луѓето, оставајќи ја мислата за сегашното и за далечното на Божјата промисла.

Се собравме во Националниот прес-клуб на БТА во Благоевград да разговараме за тоа како годинава Бугарија ќе ја прослави 230-годишнината од раѓањето на Неофит Рилски, истакна Кирил В’лчев.

На прес-конференцијата присуствуваа и претставници на Иницијативниот и Организациониот одбор за одбележување на годишнината. Светиот синод го претставуваше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Неврокопски Серафим. Игуменот на Рилскиот Свети Манастир, епископот Адријанополски Евлогиј, ректорот на Југозападниот универзитет „Неофит Рилски“ проф. Борислав Јуруков, деканот на Правниот и историскиот факултет на Југозападниот универзитет „Неофит Рилски“ и претседавачот на организационен одбор за прославите доц.Николај Марин, градоначалникот на Банско Иван Кадев и други.

Извор: Зум.мк

Слични Објави