| |

ВАКЦИНА „РЕШЕНИЕ“ ПРОТИВ КАРЦИНОМ И КОВИД-19

Охрабрувачки научни достигнувања во медицината

Додека светот ја чека вакцината против ковид-19, со големиот пробив на научниците во битката против пандемијата би можело да се дојде и до непосакуваниот првичен резултат односно до пронаоѓање евентуална вакцина и против рак, но и против други заболувања кај човештвото. Ваквото стојалиште деновиве е актуелно во светската јавност откако двете водечки фармацевтски компании што ја создадоа вакцината против ковид-19 со 90 отсто ефикасност, „Бионтек“ и „Фајзер“, порачаа дека тие се чекор напред во можното решение за светската пандемија, но и за други човечки заболувања. Имено, овие две компании велат дека токму преку изработката на вакцината против коронавирусот користеле досега неодобрена технологија позната во научните кругови како информациска РНК (рибонуклеинска киселина), метод што предизвикува имунолошка реакција кај луѓето и ќе може во иднина да се користи во терапиите против канцер, но и против други посериозни заболувања кај луѓето. Достигнувањето на „Бионтек“ во соработка со „Фајзер“ не само што ќе го одреди почетокот на крајот на корона-кризата туку исто така може радикално да го промени пристапот во развојот на вакцини за други заболувања, пишува германски „Шпигел“.

Целиот напис прочитајте го овде.

Извор: Нова Македонија

Слични Објави