|

Вакцината против рак на кожа го намали ризикот од смртност – лекарите задоволни од резултатите

Првата персонализирана мРНК вакцина против рак на кожа во светот го преполови ризикот од смрт на пациенти или враќање на болеста.

Резултатите на Светскиот фонд за истражување на ракот за 2020 година покажуваат дека меланомот погодува повеќе од 150.000 луѓе годишно ширум светот. Сепак, првата персонализирана мРНК вакцина против рак на кожа во светот го намали за половина ризикот од смрт на пациенти или болеста да се врати.

Пациентите кои ја примиле вакцината по отстранувањето на меланомот во стадиум 3 или 4 имале 49 отсто помал ризик од смрт или враќање на болеста по три години, покажуваат податоците презентирани на најголемата светска конференција за рак.

Примарниот истражувач на студијата, онкологот Џорџина Лонг, рече дека просечниот ризик од повторување по операцијата за групата пациенти со напреднат карцином е 50 проценти.

„Охрабрени сме од последните резултати. Овие наоди ја зајакнуваат нашата посветеност за унапредување на овој иновативен третман“, рече Кајл Холен, шеф на развој, терапија и онкологија во Модерна.

Позната како mRNA-4157 (V940), вакцината е специјално направена за секој пациент и му кажува на телото да ги убие сите преостанати клетки на ракот и да го спречи враќањето на болеста.

За време на операцијата на пациентот се отстранува примерок од тумор, по што следи секвенционирање на ДНК и употреба на вештачка интелигенција.

Професорот Чарлс Свантон, главен за истражување на ракот во Велика Британија, рече дека резултатите од испитувањето за меланом биле „исклучително импресивни“.

Илјадници пациенти во Англија брзо се вклучени во испитувањата на персонализирана вакцина против рак во револуционерна, прва во светот, шема за „договори“ за спасување животи на NHS, пренесува „Klix.ba“.

Слични Објави