| |

Василев: Лекцијата од војната во Босна не е научена

Лекцијата од војната во Босна не е научена. Никогаш не ги учиме овие лекции. Ова за БНР изјави познатиот бугарски новинар Бојко Василев кој се враќа од Босна со нов документарен материјал.

„Се враќам од Сребреница. Видов неколку работи. Видов дека ова злосторство е можеби најдобро документираниот и истражен криминал во историјата. Видов и дека битката за вистината никогаш не е лесна. Како што вели еден од ликовите, лагата е доста поатрактивна, сепак, понекогаш е досадна Вистината за Сребреница е исклучително добро истражена.

Филмот ќе се вика „Мајки“ и ќе биде посветен на мајките кои водеа двојна битка – за вистината, за минатото и за иднината, истакна новинарот. Според неговите зборови, покрај тоа што мајките тагувале по страшната трагедија, тие успеале да ја водат и оваа битка.

Бојко Василев ја истакна и политичката битка, злоупотребата и недостатокот на катарза во Босна и Херцеговина за Сребреница, што според него се очигледни. Расправиите продолжуваат, истакна тој во емисијата „Пред сите“.

Најголем дел од жртвите велат „Нема геноцидни народи“, коментира новинарот, нагласувајќи дека има одговорни лица, но има и одговорни институции.

„Ние сме во ситуација кога секоја страна ги гледа своите жртви, а политиката не помага да се расчистат овие работи и да се оди напред.

Филмот ќе се емитува на 19 јули по „Панорама“ на БНТ.

Бојко Василев го коментираше и она што се случува во ДПС и битката меѓу Ахмед Доган и Дељан Пеевски. Според него, ова е политички конфликт што ќе ја промени ДПС и целата бугарска политика.

Со големи напори се изгради идеја дека „Процесот на преродба“ не е добро нешто, дека е грев, потсети тој. И тој продолжи:

„Би бил многу загрижен ако повторно се вратиме на почеток. Навистина посакувам да не слушнав како што треба затоа што во овој конфликт слушам некои етнички призвук од сите страни. Посакувам ова да беа само исфрлени емоции, а не намерна политичка стратегија за излез од овој проблем. Доаѓам од Босна и ќе ви кажам дека ова не функционира, ова е штетно на долг рок. Бугарската политика, која во последните години насобра доволно гревови, која не може да ја реши единствената криза во Бугарија – политичката, да не ја етнизира и да не ја направи религиозна“.Слични Објави