(ВИДЕО) ЧУДОТО НА АФРИКА: ГОЛЕМИОТ ЗЕЛЕН ЅИД

//

Чудото на Африка, Големиот зелен ѕид, ќе биде најголемата жива структура на планетата.

Големиот зелен ѕид е африканско движење со амбициозна цел – создавање на 8000 км природно чудо на светот што ја опфаќа целата ширина на Африка.

После една деценија работа, целта е исполнета со околу 15%. Иницијативата веќе го враќа животот во голите пејзажи на Африка во невиден размер, обезбедувајќи безбедност на храна, работни места и причина да останат милионите луѓе што живеат заедно.Овој проект ветува дека ќе биде убедливо решение за многу проблеми не само за Африка, туку и за глобалната заедница како целина – климатските промени, сушата, гладот, конфликтите и миграцијата.

Откако ќе се заврши овој проект, Големиот зелен ѕид ќе биде најголемата жива структура на планетата, трипати поголема Големиот Корален Гребен.Претходна статија

ЗОШТО ЖЕНИТЕ СЕ А МАЖИТЕ ДА НЕ СЕ?

Следна статија

ГДУ ОХРИД ОДБЕЛЕЖА 106 ГОДИНИ ОД ОХРИДСКО- ДЕБАРСКОТО ВОСТАНИЕ

Најново од Истакнато