|

Демонстранти во Барселона ги прскаа туристите со водени пиштоли во знак на протест против масовниот туризам

Демонстрантите во Барселона ги испрскаа туристите со водени пиштоли во знак на протест против масовниот туризам во популарната област Лас Рамблас во градот.

Полицијата процени дека на протестот учествувале околу 2.800 луѓе, а организаторите тврдат дека имало околу 20.000.

Демонстрантите носеа транспарент „Доста! Да го ограничиме туризмот“, а дошло до вербални судири кои брзо завршиле, објави Ел Паис.

– Граѓаните директно ги трпат последиците од туризмот со зголемување на трошоците за живот, кирија, притисок врз јавните услуги и губење на локалниот идентитет на градот – изјавија организаторите на демонстрациите, кои побараа да се намали бројот на летови на аеродромот, затворање. терминалите за крстарење во пристаништето и откажување на сместувањето на туристите во хотели и апартмани.

Во Барселона, според податоците од 2019 година, 17,3 милиони посетители ноќеваат во градот и уште 10,5 милиони ноќеваат надвор од градот, но денот го поминуваат на улиците на Барселона.

Поради туристите се промени дел од пејсажот на Барселона, од продавници во туристички апартмани, додека непријатност има поради проблемот со соживот со жителите на одредени населби.

Од друга страна, бизнисмените и Градското собрание потсетуваат дека туризмот носи 14 отсто од БДП на градот и повеќе од 150.000 работни места.

Под истиот слоган демонстрираа и околу 400 луѓе во Жирона.Слични Објави