|

Димитриеска Кочоска: Власта става европско знаменце на договорот со „Бехтел и Енка“, затоа што повеќе од јасно е дека тој договор е многу штетен и е заснован на непостоечки закони

„Злоупотребата која оваа власт ја прави во континуитет и не запира, а од друга страна народот веќе е свесен и го знае тоа. Кога го зборувам ова мислам точно на договорот со „Бехтел и Енка“ договор кој е повеќе од јасно дека е многу штетен и договор кој го кријат токму заради тоа што има внатре многу корупција и криминал. Тој е договор кој е заснован пред се на непостоечки закони. Закони кои сега влегуваат во Собранието и им ставија не случајно Европско знаменце затоа што тој им е единствениот начин да ја избегнат јавноста, тоа е единствен начин да ги скријат работите и да нема јавна дебата“, истакна потпретседателката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Димитриеска Кочоска при теренската активност на ВМРО-ДПМНЕ насловена „Ова е Македонија за сите“ во селата Ротинце и Копанци во Тетово.

Димитриеска Кочоска истакна дека народот е свесен и го знае тоа. Жално е што упорно власта пробува да го протурка овој договор кој носи огромна штета на Македонија и за кој ќе платиме 300 милиони евра до сега.

Таа додаде дека во исто време имаме една од највисоките стапки на инфлација во Европа, како и дека нема никаква работа, нема инвестиции, нема учебници, нема здравство, нема образование.

„Жално е што наместо да се фокусираат на тоа што треба да биде приоритет тие создаваат фискални импликации, трошоци заради неодговорност заради криминал и затоа не случајно овде од Ротинце и Копанци им порачувам дека секој еден ќе одговара од сите тие кои што го спремаа договорот затоа што народот ќе си ја испорача сметката“, кажа таа.

Димитриеска Кочоска заклучи дека ова е договор за кој никој нема да им прости, нема да им прости затоа што не зборуваме за една, две а можеби и три милијарди евра на крај ќе чини.

Слични Објави