| | |

(Видео) Христо Иванов кон РС Македонија: Историјата не може да се турка под тепих, да се отворат архивите и да се исполнуваат обврските

„Историјата не може да се турка под тепих. Зачленувањето во Европската унија значи дека Бугарија и РС Македонија ќе станат дел од заедничко семејство, но тоа не може да се случи сè додека одржувате идентитет заснован на негирање на другиот. Македонските власти мора да го убедат бугарското општество дека можат да ги исполнат своите обврски. Архивите мора да се отворат и да се рехабилитираат оние кои се невино убиени од југословенските служби“, изјави во интервју за БГНЕС Христо Иванов, лидер на „Демократска Бугарија“.

Во интервјуто за БГНЕС Христо Иванов, кој е правнук на владиката Натанаил Охридски ја критикува и бугарската страна истакнувајќи дека таа не успеала да го објасни својот став во однос на РС Македонија пред европската јавност.

Што уште кажа Христо Иванов пред камерата на БГНЕС погледнете во видеото што следи:Слични Објави