(Видео) Изложбата „Погромот во Босилеград 15-16 мај 1917 г“ беше представена во Цариброд

//

Вчера, 13 мај 2022 година, по повод 105 години од палењето на Босилеград и околните села и извршените злосторства врз цивилното население во КИЦ „Цариброд“ беше отворена фото-документарната изложба „Погромот во Босилеград 15 – 16 мај 1917 година“.

Претседателот на КИЦ Босилеград Иван Николов и неговиот колега од КИЦ Цариброд Небојша Иванов, заедно со авторот на изложбата доц. д-р Ангел Џонев, претседателот на здружението ГЛАС Александар Димитров и Генералниот конзул на Република Бугарија Димитар Цанев одржаа кратки говори упатени до граѓаните на Цариброд и до локалните медиуми, потсетувајќи на овие трагични настани од пред 105 години. На отворањето присуствуваше и заменик-претседателот на ГК „Западни покраини“ од Софија, д-р Валенти Јанев.

Беше истакнато дека идејата за комеморација и оддавање почит на жртвите од босилеградскиот погром е заедничка и доаѓа од КИЦ „Босилеград“ и Здружението „ГЛАС“ неколку години пред 100-годишнината од настанот, со цел да се направи и да се постави спомен плоча со имињата на сите невини граѓани што загинале. По тој повод, доц.д-р Ангел Џонев ја подготви и објави книгата „Погромот во Босилеград 15 – 16 мај 1917 година“. и ја изработи фотодокументарната изложба под истиот наслов.


Идејата за поставување спомен плоча со имињата на жртвите во центарот на Босилеград до денес не е реализирана поради отпорот на локалните власти. Николов истакна дека целта на поставувањето на спомен плочата на невините жртви не е повикување на духовите од минатото и влевање омраза, туку е цивилизациски и европски чин кој работи на демократизацијата на бугарското малцинство и за подобри и искрени бугарско-српски односи и , последно, но не и најмалку важно, побрзото членство на Србија во Европската Унија. Ова е патот на европските народи по вековни војни, рече тој, наведувајќи го примерот на Германија и Франција, кои во Вердјун над гробовите на повеќе од 250.000 Германци и Французи се ракуваа во знак на помирување и го означија почетокот на модерна Обединета Европа.Генералниот конзул Димитар Цанев рече дека ова национално помирување меѓу Германците и Французите стана можно откако Германија и Франција почнаа да споделуваат заеднички европски вредности и изрази жалење што тоа не е случај и кај нас.

Изложбата ќе биде отворена до крајот на месецот мај.

Извор: Гласпрес

Претходна статија

МНР на Г7: Ќе го зголемиме економскиот и политичкиот притисок врз Русија

Следна статија

Соработниците на царот Самоил- „родот на кавханите“

Најново од Вести