|

(Видео) Ковачевски за барањата на ВМРО-ДПМНЕ: Се надевам дека секој ќе остане на својот кажан збор

Претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски изјави дека по лидерската средба одржуваат состаноци на ИО и на ЦО на кои партијата ќе дискутира за идните чекори откако ВМРО-ДПМНЕ не е против уставните измени.

„Состаноците доаѓаат по лидерската средба на која имаме променет став на опозицијата, каде што јасно лидерот на ВМРО-ДПМНЕ кажа дека се прифатливи уставните измени и тоа е навистина нов став на ВМРО-ДПМНЕ во однос на претходниот и тоа е за поздравување. Сметам дека ова е добра основа да бидат информирани ИО и ЦО на СДСМ за идните чекори. Нормално дека ќе се отвори дискусија и ќе излеземе со заклучоци“, истакна Ковачевски пред почетокот на состаноците.

Изрази надеж дека „секој ќе остане на својот кажан збор и дека Северна Македонија ќе го продолжи својот пат кон евроинтеграцискиот процес, прво преку усвојување на уставните амандмани“, второ како што рече, преку формирање на влада која што ќе ги донесе и таа влада, како што појасни Ковачевски, да ги организира следните избори, идната година.

На прашањето дали може да се дојде до одреден компромис и да се исполнат условите и на двете страни, Ковачевски изјави: „И јас и претседателот на ВМРО-ДПМНЕ бевме кристално јасни на прес-конференцијата, дека уставните измени за прв пат за ВМРО-ДПМНЕ се прифатливи. Јас сум рационален оптимист, верувам во целта, и работам таа да се оствари.

Слични Објави