(Видео) Љ. Талев: Кога пишувал за Македонија, Димитар Талев велел: „Овде е Бугарија!“

//

Кога пишувал за Македонија, големиот бугарски писател Димитар Талев велел: Овде е Бугарија. Апсолутно е неприфатливо во 21 век да се фалсификува делото на писател од земја која претендира да стане членка на европското семејство. Ова за БГНЕС го изјави адвокатот и доктор по уставно право Љубомир Талев, роднина на писателот.

Во интервјуто за БГНЕС Љубомир Талев разкажува за животот на Димитар Талев и за неговите ставови во однос на Бугарите од Македонија.

Тој потсетува дека веќе во 1920-тите и 1930-тите, писателот бил многу критичен и кон комунистичката идеологија и кон улогата на Комунистичката партија и Коминтерната во однос на борбите во Македонија.

„Овој негов став е многу добро документиран во еден од моите омилени романи „На Завој“, од каде потекнува неславниот израз дека „последниот комунист ќе умре во Бугарија“, вели д-р Талев.

Писателот е многу критичен и кон организацијата ВМРО-Обединета со седиште во Виена.„Ја нарекувал „Црвениот сатана“, објаснувајќи како комунистите и Србите работат заедно против Бугарите“, додава д-р Љубомир Талев.

Димитар Талев е дел од десницата во ВМРО, бил главен и одговорен уредник на весникот „Македонија“, исто така бил еден од блиските соработници на Иван Михајлов. По затворањето на весникот на 19 мај, тој започнува да работи во весникот „Зора“, чиј издавач бил големиот бугарски новинар од Прилеп, Данаил Крапчев, кој бил убиен од комунистите. Поради своите активности Димитар Талев по 9 септември бил исклучен од Сојузот на бугарските писатели.

„Димитар Талев бил уапсен и испратен во логорите Свети Врач, Перник, Дупница до 1945 година, кога бил ослободен. Во 1947 година, по повод посетата на југословенскиот диктатор Јосип Броз Тито и по повод актуелната идеја за создавање јужнословенска федерација, што во пракса значи приклучување на Бугарија кон Југославија и откажување од нејзиниот суверенитет, повторно е уапсен. Обвиненијата против него се дека е истакнат михајловист и големобугарски шовинист“, вели Љубомир Талев.

Претходна статија

Рот со порака од официјално Скопје – „Се надевам ќе се создадат предуслови за уставни промени“

Следна статија

Регистрирани 222 случаи на КОВИД-19, пријавени седум починати лица

Најново од Вести