|

Милиони луѓе го гледаа затемнувањето на Сонцето кое донесе темнина во Северна Америка

Милиони луѓе од Мексико до Америка и Канада го гледаа целосното затемнување на Сонцето.

Месечината прво го покри сонцето за набљудувачите во Мексико, потоа во Тексас и понатаму небото над САД и Канада.

Голем број луѓе во мексиканскиот град Мазатлан ​​први го видоа затемнувањето на Сонцето. Овој феномен потоа се „пресели“ во САД, каде беше видлив во 13 земји, а заврши во Канада, јавува Би-Би-Си.


Кога ќе го достигне максимумот, Месечината целосно ќе го покрие Сонцето, а небото ќе се стемни четири минути. Тоа ќе се случи околу 9:18 часот по средноевропско време, пренесува Ројтерс.

За време на целосното затемнување, Месечината полека го покрива Сонцето додека целосно не го покрие, а самракот ќе биде доволно долг за да се видат планетите, ѕвездите, а можеби дури и кометата.

Темнината во текот на денот трае до 4 минути и 28 секунди, што е речиси двојно подолго од затемнувањето во САД пред седум години, бидејќи Месечината е поблиску до Земјата.

Во градовите како Далас или Нијагарините водопади, повеќето резервации за периодот на целосно затемнување беа направени повеќе од два месеци однапред, многу порано од вообичаеното и многу порано отколку што сопствениците сфатија дека можат да ги зголемат цените.

Жителите на Алјаска ќе треба да чекаат до 2033 година за следното целосно затемнување, Северна Дакота и Монтана до 2044 година, а жителите на Форд до 2045 година, според „Економист“.Слични Објави