| |

(Видео) Перев: Бугарите веќе 100 години немаат права во РС Македонија

Ние Бугарите од Северна Македонија разговаравме за ситуацијата и решивме да му напишеме писмо на премиерот, во кое побаравме целосно учество во процесот за уставните измени, за да може да се разговара со нас за нашата судбина. Во принцип, зборуваме за народ кој е присутен повеќе од 1000 години во РСМ – овде сме родени, тука умреле нашите предци. Ние сме народ кој не е вклучен во македонскиот Устав. Ова е проблемот за кој сме загрижени и сакаме да бидеме дел од неговото решавање. Ова за бугарската телевизија Bulgaria On Air го изјави новинарот Владимир Перев.

Според него, работната група која ќе биде одговорна за Уставот не е целосно формирана: „Дел од формално формираната група веќе е објект на критики и бојкот, групата допрва ќе работи некако, но какви ќе бидат резултатите од ова работа и како ќе бидат прифатени истите во македонското општество и политика е нешто сосема друго. Овде се шири теза дека нема никакви пречки, но се зборува дали тоа ќе значи итно патување кон Европската Унија“.

„Не само Бугарите во Северна Македонија, туку и сите народи кои живеат таму треба да имаат еднакви права. Секогаш ќе има некој што ќе каже дека има повеќе права од другиот. Ситуацијата станува сосема јасна, знаете кој е пречката за демократијата на РСМ, тоа се ретроградните позиции на ВМРО-ДПНЕ, која гради националистички позиции на една непостоечка македонска нација.Македонската нација е модерен народ, а тоа што го сака ВМРО-ДПНЕ е неспоиво со позициите на ЕУ“, изјави Владимир Преведувач

„Бугарите 100 години немаат права, никој овде не ни ги гарантира правата. Живееме на бранот на европската демократија, живеевме на принципите на деклариративната, вистинска демократија“, рече Владимир Перев.

Затворањето на бугарските здруженија, според него, е дел од „авторитарната“ политика во Македонија: „Оваа политика е наследство на Југославија во времето на Тито. Ова зборува за недостаток на демократија, за едно време кога Северна Македонија се сврте против целиот свет”, додава Перев.Слични Објави