| |

(Видео) Погледнете го краткиот документарен филм за бугарското село Извор, босилеградско

„Решив да ги посетам сите етнички бугарски земји на Балканот, надвор од територијата на Бугарија. Сакам да свртам внимание на тамошните процеси, на дебугаризацијата, која не засега сите нас и нашата иднина! На она што го кријат политичарите за да немаме историска меморија. Да немаме храброст да ја браниме цврстата бугарска позиција. Во мојата работа, основен принцип е: Историјата се повторува. А тој што не ја знае својата историја е осуден да ги повторува грешките од минатото. Затоа, помнете ја историјата!“, пишува Бојан Донев за сајтот Voinaimir.info.

Донев е автор на краток документарен филм снимен со дрон посветен на бугарското село Извор во околината на Босилеград. Филмот ја раскажува историјата на селото и како што вели авторот, сака да го сврти вниманието на јавноста кон проблемот со дебугаризацијата и иселувањето од овој бугарски регион отделен од Бугарија по Нојскиот договор од 1919 г.

Слични Објави