| |

(Видео) Поранешниот бугарски претседател Плевнелиев со порака до власта во РС Македонија: Направете како Албанија и нема кој да ве спречи на патот на евроинтеграциите

„Им се обраќам на нашите пријатели во Скопје, кон лидерите и кон општеството во РС Македонија – мора да биде јасно. НАТО е геополитика, а ЕУ е вредности. Токму затоа што НАТО е геополитика, Бугарија безусловно ја поддржа РС Македонија за членство во овој најсилен одбранбен сојуз на демократии. Токму затоа што ЕУ е унија на вредности, Бугарија има право да укаже на проблемите со почитувањето на европските вредности и да каже дека единственото можно решение за спорот меѓу Софија и Скопје е решение кое се заснова на европските вредности. Друго решение не може да има“, вели поранешниот бугарски претседател Росен Плевнелиев во интервју за бугарската информативна агенција БГНЕС.

Плевнелиев ги посоветува властите во Скопје да не притискаат и да не лобираат против Бугарија, бидејќи ништо нема да се случи и потсети дека во Софија има консензус во однос на прашањата поврзани со РС Македонија.

„Тоа ќе се случи со реформи кои докажуваат дека европските вредности се негуваат во општеството и владејачката елита на РС Македонија. Европските вредности се вградени во копенхашките критериуми. Имаме проблем со овие вредности. И овде Бугарија е адвокат и бранител на овие европски вредности. Сакаме да им помогнеме на властите во Скопје да го сфатат проблемот. Одлуките не се тешки. Мора да го правите тоа што го направи Албанија. Ако го направите тоа, нема кој да ве спречи на патот на евроинтеграциите“, рече Плевнелиев.

Тој ги наведе најважните работи што властите во Скопје треба да ги направат доколку навистина сакаат да започнат пристапни преговори.

  1. Европска вредност е владеењето на правото, но Договорот потпишан меѓу владите на Бугарија и РС Македонија не се почитува. Тоа е кршење на владеењето на правото. Да се ​​придржуваме до овој договор, инаку нема начин Бугарија да даде зелено светло.
  2. Европска вредност се правата на сите граѓани во едно општество. Но и денес Бугарите во РСМ ги немаат истите права како Србите, Албанците, Турците, Власите и другите. Дајте им ги права на оние граѓани од РСМ кои се идентификуваат како Бугари, како што тие права ги имаат Србите и другите националности. Дискриминацијата не е европска вредност и нема место во ЕУ.
  3. Европска вредност е прекинот на говорот на омраза. Сè уште гледаме говор на омраза насекаде, вклучително и во државните медиуми на РС Македонија, во учебниците што ги едуцираат младите. А ние го сакаме токму спротивното. Сакаме да нема ограничување за младите да одат заедно на скијање во Банско или во прекрасните ресторани во Охрид. Младите не можат да бидат први пријатели и браќа ако во учебниците во РС Македонија пишува дека Бугарите се Татари и фашисти.

Плевнелиев го даде примерот на Албанија, која направи се што е потребно за да стане членка.

„Тие во своите учебници ја истакнаа вистината за комунистичкиот режим – и добрата и лошата. Тие се откажаа од идеологиите кои поттикнуваат омраза. Спроведоа фер национален попис и сите групи во општеството го прифатија. Ги решија тешките територијални проблеми со Грција. Денес, Албанија е две години понапред во своите одговорни акции и реформи, покажувајќи ги европските вредности. Никој не може да ги спречи“.

Претседателот Плевнелиев се обрати до владејачката гарнитура и до општеството во РС Македонија:

„Драги пријатели, направете го тоа што го прави Албанија и нема кој да ве спречи. На децата на РС Македонија им ги должите одговорите за историјата, за комунистичкиот режим, за идеологијата, за учебниците што треба да бидат европски. Започнете ги реформите. Ова ќе ви се исплати, не само затоа што нема кој да ве спречи, туку затоа што многу побрзо ќе напредувате во евроинтеграциите. Оние кои се вооружуваат со европските вредности брзо напредуваат. Ова е нашиот совет до вас и ние сме подготвени да ви помогнеме“, рече претседателот на Бугарија во периодот 2012-2017 Росен Плевнелиев во интервјуто за БГНЕС.Слични Објави