|

(Видео) Санта мраз со големина на Лондон се отцепи од Антарктикот

Научниците ги објавија првите воздушни снимки на огромна санта мраз што се отцепи од ледениот гребен на Антарктикот во јануари.

А81, санта мраз со големина на Лондон, се отцепи од Брунт Риџ претходно оваа година, една деценија по појавувањето на првите пукнатини.

„Ледениот брег со оваа големина ќе има големо влијание врз океанските екосистеми, кои содржат богатство од разновидни морски животни. Овие влијанија може да бидат и позитивни и негативни“, објасни екологистот Герајнт Тарлинг, како што објави „Сајанс алерт“.

Воздушна фотографија направена од Британското антарктичко истражување (БАС) покажува колку навистина е масивен овој леден блок, кој, дури и кога се гледа од високо во воздухот, изгледа како бескраен замрзнат лист. Но, она што можеме да го видиме е сè уште само дел од вкупната санта мраз, а најголемиот дел од неговата маса се протега на стотици метри во длабочина.

А81 сега плови на околу 150 километри од местото каде што некогаш му се приклучувал на поларниот континент. „Како што ледениот брег се топи, ќе ослободи многу хранливи материи, кои би можеле да го фаворизираат растот на микроскопските растенија, како што е фитопланктонот во основата на океанските синџири на исхрана“, рече Тарлинг од БАС.

„Негативната страна е што со толку големо топење многу свежа вода се фрла во океанот, што го намалува нивото на соленоста и ја прави водата несоодветна за многу фитопланктони и зоопланктони, што може да влијае на понатамошниот синџир на исхрана – риби, птици, фоки и китови“, додаде тој.

БАС продолжува внимателно да го следи А81 заедно со другите ледени брегови во областа, вклучително и А76а, за да остане во тек со сите ризици што може да ги претставуваат овие отцепени ледени плочи. Се очекува А81 да ја следи крајбрежната струја на Антарктикот, но А76а пренасочува кон некои острови. А76а моментно е најголемата пловечка санта мраз на Земјата, двојно поголема од А81.

Големината на ледената формација А81 е приближно колку Лондон со неговите предградија. „Овој настан на распаѓање беше очекуван и е дел од природното однесување на ледениот гребен. Тоа не е поврзано со климатските промени“, рече глациологот од БАС, Доминик Хоџсон.

Пукнатината на ледената покривка, која истражувачите ја нарекоа Chasm-1, беше откриена пред неколку години и оттогаш се шири додека парчето мраз конечно не се отцепи. Се очекува морската струја да ја носи сантата по должината на брегот на Антарктикот, како што се случи со претходните големи санта мраз.Слични Објави