| |

(Видео) Украинската медицинска работничка Јулија Пајевска ексклузивно пред Милена Милотинова: Имаме многу жртви, но не се плашиме и нема да се предадеме

Видов многу работи од почетокот до сега. За 8 години видов страшни рани, не можете ни да замислите“, вели познатата украинска медицинска работничка Јулија Паjевска во ексклузивно интервју со Милена Милотинова за емисијата „Брисел 1“. ” на Bulgaria ON AIR. Пајевска е основач на волонтерската организација “Angels of Tyra” во Украина.

Пајевска беше една од претставниците на Украина поканети во Европскиот парламент пред празниците за да ја прими наградата Сахаров – највисоката награда на ЕУ за почитување на човековите права и слободата на говорот. На крајот на 2022 година наградата му беше доделена на украинскиот народ за неговата храброст.

„Најболниот инцидент е од Мариупол, кога видов жена со мало бебе во рацете, но бебето беше рането од шрапнели од бомбандирање и почина. Малото бебе – мртво, во рацете на таа жена. Таа седеше на клупа и го гушкаше, го држеше до срцето цел ден и цела ноќ. Беше неподносливо. Колку стануваше постудено телото на ова убиено бебе, толку посилно го притискаше кон себе во обид да го стопли, но ништо не можеше да направи. Бев скршена“, вели Јулија Паевска, позната во Украина како Тајра.

Самата Јулија Пајевска помина 3 месеци во заробеништво кај руските сили пред претседателот Зеленски да го објави нејзиното ослободување во средината на јуни. Пред тоа, сепак, таа успеала да предаде на тимот на Асошејтед Прес снимки од окупираниот Мариупол направени со камера прикачена на нејзиното тело. Така, веќе во средината на март, снимките од ужасите на опколениот Мариупол ѝ станаа познати на јавноста.

„Овој предизвик и искушение низ кое поминав, всушност те прави посилен. Сега чувствувам дека им припаѓам на Украинците. Ним им требам и морам да направам се што можам за да помогнам тоа да не им се случи на други жени, деца или на некој друг“, вели Тајра за трите месеци во руско заробеништво.

На прашањето како живеат Украинците 10 месеци по почетокот на војната, Пајевска одговори дека имаат струја по 4 часа дневно, греењето исто така не е доволно, бидејќи нема цврста енергетска инфраструктура.

„Духот на народот е силен, се шегуваме дека Русите мислат дека ќе не надвладеат и ќе не победат со тоа? Не, нема – не се плашиме. Имаме многу жртви, многу ранети, но нема да се предадеме! Ќе продолжиме до победата, бидејќи ништо не може да ја оправда оваа неиспровоцирана, сурова и неправедна агресија од руска страна“, нагласува Пајевска.

„Наградата Сахаров е неверојатна награда. Ние сме горди на неа. Таа покажува како се борат Украинците, колку се храбри. Целиот свет може да ја види. Оваа награда е сведоштво за почитта на Европејците кон нас, кон нашата борба и храброст. Верувам дека наградата ќе биде инспирација за сите Украинци“, резимира Пајевска.

Слични Објави