(Видео) Во Ново село Штипско во 1905 г. живееле 3616 Македонци, ама работеле 2 бугарски училишта

/

Хумористичната емисија „Зевзекманиja“ која се емитува на Канал 5 најверојатно во духот на добрососедството со Бугарија на 20 ноември годинава посветува 3:30 минути на штипско Ново село, едно од најважните населени места за историјата на ВМРО.

Во тие 3:30 секунди нараторот и автор на емисијата Горан Величковски кажува еден интересен факт:

„Во Ново село во 1905 г. живееле 3616 Македонци, а работеле 2 бугарски училишта едното основно, а другото прогимназијално со 412 ученици“.

Величковски во овој видео инсерт се разбира не дава одговор, зошто Македонците, оделе во бугарски училишта, а како мнозинство не направиле свои македонски училишта?Нема одговор и на прашањата дали тогаш во далечната 1905 г. бугарските училишта биле сметани за туѓи и дали јазикот на којшто се одвивала наставата бил неразбирлив за учениците?

Овие прашања не се од 19-тиот век? Одговорите на тие прашања се многу важни, посебно денеска кога за да се засили антибугарското расположение во земјата, некој упорно тврди дека Софија сака да им го украде идентитетот на современите Македонци. Македонците во 1905 г. немале дилема каде припаѓаат, инаку немало да толерират бугарски училишта во нивните населени места. Тоа е факт, од кој нема бегање.

Претходна статија

Поранешна прва дипломатка на Бугарија: Скопје треба да докаже дека може да стане дел од ЕУ

Следна статија

(Видео) Страшна трагедија во Бугарија: Автобус со македонски таблички се запали на автопатот Струма- има најмалку 45 загинати патници

Најново од Видео

(Видео) Бугарскиот амбасадор Ангел Ангелов: Општина Штип ќе се вклучи во иницијативата „Стоп за домашното насилство-Биди храбра“ на мојата сопруга Билјана

Неговата екселенција Ангел Ангелов, амбасадор на Република Бугарија во РС Македонија ја изрази својата благодарност и