|

(Видео) Знамињата на Македоно-одринското ополчение: Знамето на Прва дебарска чета

Кои се луѓето од Ополчението и што ги натерало да се борат за ослободување на Бугарите од Македонија и Одринска Тракија?
Што се случило во периодот околу Балканската војна (1912–1913) и меѓусојузничката војна (1913 година)?
Д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалниот историски музеj во Благоевград, открива интересни детали за знамињата на Македоно-одринското ополчение, за оружјето што го користеле и за духот на времето.
Во првата епизода од серијалот создаден од Регионалниот музеј во Благоевград се разкажува за знамето на Прва дебарска чета од Македоно-одринското ополчение.

Слични Објави