|

ВМРО-ДПМНЕ: Додека другите држави договараат евтини цени за купување струја, кај нас се најавува дека струјата ќе поскапи

Ако Ковачевски уште од мај знаел дека ќе има енергетска криза, што правел до сега и зошто не преземал ништо, прашуваат од опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

Вo реакцијата се додава:

Македонија со Ковачевски како премиер повторно е оставена на цедило. Јаглен се набавува по скапи цени, а не се знае ниту колку има, мазут нема доволно и ТЕЦ Неготино работи со половичен капацитет, а гасот е скап.

Ковачевски имаше цело лето да набави енергети, и не го направи тоа. Само за споредба земјите од соседството и Европа, кои немаат јаглен го набавуваат, складираат гас и склучуваат договори за купување на струја по пазарни услови.

Последен пример за договорање за купување на струја по поволна производствена цена имаме помеѓу Србија и Азербејџан.

И додека другите држави договораат евтини цени за купување струја, дуото Ковачевски кај нас најавува дека струјата ќе поскапи.

Цела Европа работи за да дојде до поевтина струја или суровина, само Ковачевски цело лето го помина без да ја обезбеди државата за зимата која ни претстои.

Уште по неодговорно е истиот тој Ковачевски да признава дека знаел дека ќе има криза, а воопшто не се потрудил да ја подготви државата.

СДСМ и Ковачевски немаат капацитет да ја водат државата. Со СДСМ само ќе се зголемува бројката од 500.000 наши сограѓани кои живеат со по 150 денари на ден.

Слични Објави