ВМРО-ДПМНЕ: Власта на СДСМ и ДУИ спроведоа некомплетен попис

/

„Власта на СДСМ и ДУИ спроведе некомплетен попис. Доказ за тоа е бројката од 7.2% или повеќе од 132.000 резидентни жители за кои што ДЗС покрај сите механизми не успеал да ја дефинира припадноста. Едноставно ДСЗ не сакал, а не дека не можел да утврди етничка припадност. Се работи за резидентни жители, од кои најголем дел се од Аеродром, Ѓорче Петров, Центар, Битола, Велес, Кавадарци, Кочани, Охрид, Прилеп, Струмица, Штип.

Одговорноста за ваквата некомплетност е на ДСЗ и власта на СДСМ и ваквиот попис не смееше да се објавува додека не се дефинираше припадноста на секој резидентен жител. Овде не се работи за 1-2% или промили, туку се работи за неверојатни 7,2% од резидентното население.

И покрај многуте недоследности, пропусти и политизација од страна на властите кои претходеа на пописот и траеја во текот на процесот до објавувањето на некомплетните резултати, пописот покажува поразителни бројки. Повторуваме дека пописните бројки се показател за неуспех бидејќи има силен бран на иселувања, имаме операција спроведена со низа забелешки, и со многу политика и затоа сметаме дека ваквите бројките секој има право во истите да се сомнева.По промената на власта и формирањето на влада од страна на ВМРО-ДПМНЕ ќе се спроведен комплетен електронски попис по сите европски стандарди кој ќе биде веродостоен и кој ќе ги нема недостатоците кои што ги имаат овие пописни бројки“, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Претходна статија

(Видео) Зеленски: Русите се повлекуваат од Киев затоа што ние ги избркавме

Следна статија

Кадиров: Мариупол е речиси ослободен

Најново од Вести