| |

Во Бугарија со низа настани ќе се одбележи 230-тата годишнина од раѓањето на големиот бугарски преродбеник од Македонија Неофит Рилски

Во 2023 година се навршуваат 230 години од раѓањето на големиот бугарски просветител, црковен работник, уметник, преведувач и писател Неофит Рилски, изјавија за БТА Југозападнот универзитет „Неофит Рилски“ во Благоевград, кој е меѓу организаторите на годишнината.

Просветителската дејност на Неофит Рилски е тесно поврзана со севкупниот културен подем на бугарската нација. Тој е една од оние значајни личности кои ја запалија искрата на модерното образование и културниот подем за време на Преродбата, велат од Универзитетот.

За одбележување на овој значаен јубилеј, Југозападниот универзитет „Неофит Рилски“, заедно со Неврокопската Света Митрополија и Рилскиот манастир, е иницијатор за формирање на јавен иницијативен комитет, во кој учество ќе земат различни институции и дејци од сферата на науката.

Неговата Светост Бугарскиот патријарх и Софиски митрополит Неофит ќе биде покровител на Јавниот иницијативен одбор за прославите по повод 230-годишнината од раѓањето на големиот бугарски преродбеник.

Програмата за одбележување на годишнината вклучува низа научни, издавачки и промотивни иницијативи, вклучително и одржување на национална научна конференција, објавување збирки, воспоставување студентска стипендија, организирање изложба, продукција на документарен филм. .

Во рамки на програмата во Благоевград денеска се одржа иницијативата „По стапките на јеромонах Неофит Рилски“ – натпревар по бугарски јазик и литература за ученици од 9 до 12 одд.

На 16 и 17 мај во Благоевград ќе се одржи академска конференција на тема „Културни контексти, политичкото време на филозофските простори на постмодерноста“, а на 26 мај ќе се одржи свеченост за доделување на почесната титула „Доктор хонорис кауза“ на чл.-Кор. Проф. Румјана Радкова, за придонес во проучувањето на личноста и историската улога на јеромонах Неофит Рилски.

На 30 мај ќе биде воведена и стипендија во чест на големиот преродбеник од Банско.

Програмата ќе продолжи со отворање изложба, организирање студентски/докторски „Неофитови читања“ во Банско, национална научна конференција во Благоевград и Рилскиот манастир.

Програмата исполнета со голем број настани ќе продолжи до 22 декември.

Организатори на одбележувањето на годишнината се Светиот синод на Бугарската православна црква, Светата Неврокопска митрополија, Југозападниот универзитет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Рилскиот Свети манастир, општините Благоевград, Ќустендил, Банско, Самоков, Габрово, Копривштица, Сандански и Казанлак.Слични Објави