Во Цариброд ќе биде отворена изложбата „Погромот во Босилеградско 15-16 мај 1917 г.“

//

Фото-документарна изложба „Погромот во Босилеградско на 15-16 мај 1917 година“ ќе биде отворена на 13 мај (петок) од 17:30 часот во салата на Културно информативниот центар во Цариброд. Организатори се Културно информативниот центар во Босилеград и авторот на изложбата доц. д-р Ангел Џонев, а поводот е 105-годишнината од погромот во Босилеград.

На 15 мај 1917 година, српски паравоен одред од околу 200 луѓе, предводен од поручник Коста Миловановиќ Печанац од српската кралска војска, го нападна тогашното Царство Бугарија и уби 34 цивили, запалувајќи го Босилеград и селата Горна и Долна Р’жана , Горна и Долна, Љубата и Горна Лисина, опожарени се 317 куќи и е направена материјална штета од тогашни 2,5 милиони лева.

По повод 100-годишнината во Босилеград, беа направени два неуспешни обиди да се постават спомен плочи со имињата на жртвите, каде Бугари и Срби ќе го почитуваат нивниот спомен во име на националното помирување меѓу Бугарите и Србите. Плочите биле „уапсени“ од полицијата и останале во Окружното обвинителство на Владичин Хан повеќе од една година.

За време на официјалната посета на Белград, бугарскиот претседател Румен Радев го покренал ова прашање со српскиот претседател Александар Вучиќ, кој наредил нивно враќање. Плочите засега се во „куќен притвор“ во Центарот за култура Босилеград и не се знае дали и кога ќе бидат јавно изложени и официјално откриени.

Претходна статија

Бочварски ќе бара дополнителни речиси 5 милиони евра за гасификацијата

Следна статија

Вселенската Патријаршија ја призна нашата Црква Охридската Архиепископија за канонска

Најново од Вести