| |

Во Софија беше одбележан празникот Свети Дух, Ден на загинатите за слободата на Македонија

Во Софија беше одбележан христијанскиот празник Свети Дух, Празникот се смета за ден посветен на загинатите за слободата на Македонија. Настанот се одржа пред Споменикот на револуционерите од Македонија, Беломорска и Одринска Тракија во Софија.

„Денеска заедно со градската организација на ВМРО, Македонскиот научен институт, „Бугарското здружение на родовите од Македонија“ и Бугари од денешна РС Македонија ги положивме венци и свежо цвеќе, и се потсетивме на херојската историја, која стои зад денешниот ден.
Длабок поклон пред илјадниците мажи и жени кои ги дадоа своите животи за ослободување на Македонија и обединувањето на Татковината! Три војни, две национални катастрофи, шест востанија, реки крв и херојски жртви, за жал, не успеаја да го остварат националниот идеал на Бугарите… Наша задача е да го продолжиме нивното дело и да го доведеме до успешен крај.
Да живее споменот на раководителите на Организацијата – вечна слава и чест!“, стои во соопштението на младинската организација на ВМРО во Софија.Слични Објави