| |

Во Солун се одржа средба на училиштата-амбасадори на Европскиот парламент од Бугарија, Грција и Романија

На 1 април 2023 година, во Солун, Грција, се одржа меѓународна средба на училиштата – амбасадори на Европскиот парламент, од Бугарија, Грција и Романија. Средбата беше организирана од канцелариите на Европскиот парламент (ЕП) во трите земји. Над 160 ученици, наставници и волонтери од заедницата „Заедно за ЕУ“ имаа можност да се сретнат и да разговараат за актуелните прашања од агендата на ЕУ.

Бугарија беше претставена од Средното земјоделско стручно училиште „Климент Тимирјазев” од Сандански, Профилираната природно-математичка гимназија „Академик Иван Ценов” од Враца и од волонтери од платформата „Заедно за ЕУ”.


Средбата се одржа на англиски јазик во Американскиот земјоделски колеџ Перотис во Солун. На форумот учествуваа претставници од вкупно 10 училишта – 6 од Грција, 2 од Романија и 2 од Бугарија.

Претседателот на Колеџот за земјоделство Џеф Лансдејл и деканот Костас Роциос ги поздравија учесниците. Теодор Стојчев од Бирото за врски на Европскиот парламент во Софија истакна дека настанот е добра можност да се создадат многу пријателства.

„Иднината на демократијата е во ваши раце“, рече претседателката на Европскиот парламент Роберта Мецола во снименото обраќање до учесниците на средбата во Солун.

Стивен Кларк, директор на Дирекцијата за канцеларии за врски на Европскиот парламент, им се обрати на присутните велејќи: „Веќе сте убедени дека е важно да се гласа. Сега треба да ги убедите и другите“.

Во дискусијата на тема „Мотивирање и привлекување на младите да учествуваат на европските избори“, Џакини Биселинк, поранешна делегатка за млади на ОН, им даде совети на учесниците од генерацијата Z како да ги пренесат своите пораки, да се справат со негативните критики, да ја користат моќта на електронските медиуми и отворено зборуваат за менталното здравје. Како заклучок, таа посочи дека генерацијата Z е коавтор на одлуки во Европската Унија.

Учениците и волонтерите потоа се поделија на четири работилници каде што разговараа за теми поврзани со климата, менталното здравје, демократијата и дезинформациите и човековите права и еднаквоста. За тоа време, наставниците беа запознаени со иновациите во програмата „Училишта амбасадори“ и разменија искуства со своите колеги. Тие беа претставени со платформата zaednoza.eu, интерактивното искуство за виртуелна реалност „Биди европратеник“ и дигиталната платформа „Што прави Европа за мене“.

Учесниците споделија дека настанот ја постигнал својата цел – да ги стимулира активностите на Програмата, да им даде нови идеи на сите учесници и да ги поттикне младите да го остварат своето право на глас.

Состанокот продолжи со дискусија со тројца европратеници кои учествуваа онлајн: Маријан-Жан Маринеску (ЕПП, Романија), Драгос Пислару (Обнови ја Европа, Романија) и Андреј Новаков (ЕПП, Бугарија). Жан Маринеску ги советуваше младите да проверат сè што ќе прочитаат на социјалните мрежи од најмалку уште три извори. Андреј Новаков им кажа на студентите за пилот проектот „A.L.E.C.O“ за млади претприемачи и нагласи дека агендата на Европскиот парламент зависи од граѓаните, бидејќи работата на европратениците може да се следи и секој граѓанин да поставува непријатни прашања и да бара одговори.

Напорниот ден заврши со групна фотографија надвор и кратка презентација за работата на младите амбасадори по групи. Надвор од работната програма, учесниците учествуваа во пешачка обиколка на Солун и гледаа специјална бесплатна проекција на филмот „Идиотскиот триаголник“, еден од претендентите за филмската награда на публиката LUX.



Слични Објави