Водечки бугарски историчари: Фашизмот никогаш не доаѓа на власт во Бугарија

//

Фашизмот никогаш не доаѓа на власт во Бугарија. Фашистичките организации не учествувале во владеењето на земјата во текот на целиот период од 1920-тите години до есента на 1944 година.

Ова се наведува во мислењето на група водечки бугарски историчари испратено до агенцијата БГНЕС.

Мислењето е потпишано од: Проф. д-р Даниел Вачков, Николај Попетров, проф. д-р Ангел Димитров, доц. д-р Наум Каичев, проф. д-р Иван Илчев, проф. д-р Веселин Јанчев, проф. д-р Ивајло Знеполски, доц. д-р Ангел Џонев, доц. д-р Александар Гребенаров и други.Бугарските историчари нагласуваат дека во Бугарија не е создадена водечка фашистичка партија, која би имала можност да бара политичка моќ. Режимот воспоставен по 1934 година не го раководела фашистичка партија, ниту фашистички лидер. Освен тоа, режимот е во конфликт со фашистичките организации, забележуваат историчарите.

„Ни режимот нема фашистичка идеологија, тој воопшто не создава систематизирана идеологија. Власта во земјата од 1934 до 1944 година била авторитарна, но не и фашистичка. За целата деценија од своето постоење, политичкиот режим остана целосно непартиски“, подвлекуваат водечките бугарски историчари.Претходна статија

Илон Маск ја прифатил поканата, ќе ја посети Бугарија следната година

Следна статија

Маричиќ: Побаравме Северна Македонија да стане дел од Европската миграциска мрежа

Најново од Вести