| |

Зад истрагата против претседателот на бугарскиот клуб „Иван Михајлов“ од Битола Љупчо Ѓорѓиевски стои лидер на политичка партија од РСМ

Зад истрагата и обвинението за ксенофобија и расизам на претседателот Љупчо Ѓорѓиевски на бугарскиот културен центар „Иван Михаjлов“ стои претседателот на проруската партија „Левица“ Димитар Апасиев, кој е во блиски односи со најголемата македонска опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ, јавува БГНЕС.

По разгледувањето на материјалите во обвинителството во Битола, адвокатот на Љупчо Ѓорѓиевски изјави дека се уште нема обвинителен акт.

„Бевме повикани на истрага за можното обвинение за ширење расизам и ксенофобија, што е навистина апсурдно. Целата постапка се темели на извештајот доставен од партијата „Левица“, во кој има историски цитати, информации за историски личности и цитати од говорите на Иван Михајлов. Нема други докази“.

„Се пука во нашите клубови, се палат, а нас не обвинуваат за ксенофобија и расизам. Ова е реалноста денес во РСМ“, изјави Љупчо Ѓорѓиевски, претседател на бугарскиот клуб „Иван Михајлов“ на излегување од обвинителството во Битола.

БГНЕС потсетува дека веќе имало неколку напади врз бугарски клубови во РСМ, вклучително и пукање со огнено оружје врз бугарскиот клуб „Цар Борис III“ во Охрид.

Засега официјалните власти категорично не ги осудиле овие напади, а за пукањето нема ниту информации дека се трага по сторителот.

Слични Објави