| |

ЗАЕВ: ПРОДОЛЖУВАМЕ СИЛНО ДА ГИ ПОДДРЖУВАМЕ ИНОВАТИВНИТЕ ПРОЕКТИ – ВАШИОТ КОНЦЕПТ „ИМПАЛА“ Е ГОРДОСТ НА СИТЕ НАС!

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев денеска оствари средба со тим лидерката на проектот „Импала“, Весна Кузмановиќ, проект кој беше финансиски поддржан од Фондот за иновации и технолошки развој.

На средбата се разговараше за важноста на поддршката што државата ја пружа за развој на иновациите и претприемничкиот дух како основа која понатаму ќе придонесува значајно за развој на економијата и можностите за отворање на нови добро платени работни места.

„Драго ми е што во Република Северна Македонија развивме систем на препознавање и поддршка на иновативноста, креативноста и претприемничкиот дух, со кој проектите базирани на иновации добиваат шанса да се развиваат понатаму. За нас успешноста на реализација на вашиот иновативен проект претставува гордост на сите граѓани и целата држава и продолжуваме силно да ги поддржуваме иновативните проекти“, рече премиерот Заев.

Тим лидерката на проектот „Импала“ кој доби финансиска поддршка од Планот за економски раст преку Фондот за технолошки развој и иновации го презентираше концептот кој се базира на најновите научни достигнувања од областа на економската психологија, неврологија и маркетинг преточени во нови технолошки ИКТ решенија и потенцираше дека помошта и поддршката од државата се од исклучителна важност за да се мотивираат и другите млади луѓе со идеи да се вклучат во процесот на развој на иновативни проекти и нови креативни решенија.

„Со финансиската поддршка од Фондот за иновации и технолошки развој успеавме да развиеме апликација која сега е потполно функционална и веќе ја користиме за тестирање на различни маркетиншки алатки. Повратните информации од клиентите

се крајно позитивни и тоа е потврда дека сме на вистинскиот пат. Покажавме кредибилитет и кај WIF во чија акцелераторска програма влеговме и сме пример дека во Северна Македонија има потенцијал за развој на стар тапите и тоа и во сферата на ИКТ. Тие пројавија интерес и за влез на македонскиот пазар како дополнителен извор на финансирање“, информираше Кузмановиќ.

Слични Објави