|

Зеленски: Ќе ја загубиме независноста ако не се постигне вистинско единство

Володимир Зеленски, претседателот на Украина, денеска истакна дека земјатa ќе ја загуби независноста доколку не успее да постигне вистинско единство.

Тој потенцираше дека почетокот на војната на Москва против Киев го оживеа украинското единство.

– Ако не се постигне вистинско единство, независноста ќе се изгуби. Отсекогаш сме знаеле за првата мудрост. И на 24 февруари докажавме дека го надминавме вториот … Сите ние веќе немаме туѓи градови, села или улици. Секој град е роден град. Секое село е родно село. Секоја улица е родна улица. Дури и да не сме биле таму во животот – рече Зеленски.

Тој додаде дека украинскиот народ заедно ја брани својата земја, додавајќи дека ќе победи и дека „цела Украина ќе ги слушне звуците на победата“.

– Ние сме единствени, затоа што сме силни. Ние сме силни затоа што сме обединети – додаде тој.

Украинскиот ден на единството е национален празник кој се слави од 1999 година на 22 јануари, во чест на денот кога Украинската Народна Република и Западноукраинската Народна Република го потпишаа актот за обединување во 1919 година, со што ефикасно се споија двете републики во една држава.

Извор: Слободен печатСлични Објави