| |

Бугарската академија на науките прославува 154 години од своето создавање

Свеченo собрание по повод 154 години од формирањето на Бугарската академија на науките (БАН) ќе се одржи денеска во 11:00 часот во салата „Проф. Марин Дринов“ (ул. 15 Ноември, бр. 1). Ова го соопшти прес-центарот на научната установа.

На прославата свечена реч ќе одржи претседателот на БАН, академик Јулијан Ревалски. Проф. Петар Стојанович од Институтот за историски студии ќе одржи академски говор посветен на современиот патриотизам на Бугарите. Ќе бидат доделени и наградите на БАН за новинари за 2022 година.

Во Централното фоаје на Бугарската академија на науките ќе биде изложена изложба со првите фотографии направени со новиот 1,5 метарски телескоп на Националната астрономска опсерваторија во Рожен. Преку десетици фотографии и видеа, изложбата ги открива и поединечните фази во изградбата на најновата придобивка на научници од Институтот за астрономија со НАО – од изградбата на објектот во изминатите две години до неговото пуштање во употреба на 1 јули оваа година.

Настанот ќе се пренесува во живо на YouTube каналот на академијата.

Бугарската академија на науките е наследник на Бугарското книжевно друштво, основано на 12 октомври 1869 година во романскиот град Браила. Претседател на друштвото е универзитетскиот научник историчарот Марин Дринов, а секретар е еден од неговите основачи – Васил Д. Стојанов. По ослободувањето на Бугарија, БКД се преселила во Софија и се етаблирала како авторитетен научен центар со богата општествено, културна и политичка дејност. Во 1911 година била преименувана во Бугарска академија на науките и бил усвоен првиот закон за неа.Слични Објави