Зимското сметање на времето почнува во недела на 31 октомври

/

Зимското сметање на времето годинава почнува в недела на 31 октомври во 3 часот по полноќ со поместување на времето за еден час наназад. Со тоа, времето во 3 ќе се смета како 2 часот.

Промената на часовниците со години подлежи на дебата, поради тврдењата дека предизвикува низ здравствени и психолошки нарушувања кај човекот.

Европскиот парламент на 4 март 2019 изгласа да биде укинато сезонското поместување на времето од 2021 година. Сепак, Советот на ЕУ не ја донесе конечната одлука.Сезонското менување на времето, освен во Европа, се применува и во повеќето земји од Северна и Централна Америка, како и во повеќе други држави во светот. Исклучок се Русија, Белорусија и Исланд.

Претходна статија

Објавен првиот прирачник за предавање на контроверзни теми во училница

Следна статија

Бектеши: Нема енергетска криза, нема да има поскапување на струјата до крајот на годината

Најново од Вести