1000 години бугарска меморија: Гробот на царот Самоил на островот „Св Ахил“

//

Една од најубавите базилики на Првото бугарско царство е изградена од цар Борис I и носи огромен дел од бугарската историја на малиот грчки остров Свети Ахил. Базиликата наликува на архитектурата на Големата базилика во Плиска денес. Во времето на царот Самoил, базиликата на островот била главен храм на Бугарската патријаршија. Таму бил погребан и самиот цар Самоил, јавува БГНЕС. Овој октомври се навршуваат 1008 години од неговата смрт.

Историјата со откривањето на гробот на бугарскиот владетел е љубопитна: во 1965 година, професорот од Универзитетот во Солун, Николаос Муцопулос, ја слушал легендата која се пренесува од колено на колено, дека во урнатините во областа на островот Св. Ахил во Малото Преспанско Езеро се кулата, фурната и просторијата за војската од резиденцијата на последните владетели на средновековната бугарска држава. При првичните ископувања на базиликата „Св. Ахил“, лоцирана во североисточниот дел на островот, легендите се потврдуваат.

Така, професорот Муцопулос започнал со ископувања и во 1969 година открил четири саркофази изградени целосно од мермерни плочи. Под сводот на една гробница, откриен е скелет на маж висок 160 сантиметри, облечен во темноцрвена облека. Антрополозите ја утврдиле возраста на починатиот на околу 70 години. Главата му била ставена на перница од плочки, а врз неа веројатно имало друга скапа ткаенина. Под левата и на десната рака има остатоци од ткаен позлатен оклоп, на градите и околу карлицата се сочувани фрагменти од многу скапа златно ткаена облека. Тоа била царска дивитисија, која била најсвечената царска облека во тоа време. Брокатот е исткаен од памучни и свилени конци обвиткани во сребро и злато, а има зачувани везови и големи медалјони испишани со парови папагали поврзани со нивните крилја и со глави свртени навнатре, со розети на почетокот на крилјата.

Последователно, испитувањето на скелетот открило оштетување од борбена рана на левата лакотна коска. Според легендите, за време на битката кај Сперхеј во 997 година, бугарскиот цар Самоил бил ранет токму во левата рака, професорот Мицопулос дошол до заклучок дека тоа е неговиот скелет. Останатите три гробници биле пронајдени празни, професорот сугерира дека таму можеби биле погребани последните двајца владетели на Првото бугарско царство – Гаврил Радомир (1014-1015) и Иван Владислав (1015-1018). До нив бил саркофагот со моштите на св. Ахил, кои биле пренесени по освојувањето на Лариса.

Денеска коските на бугарскиот цар се чуваат во Музејот на византиска уметност во Солун.

Претходна статија

Пожар во кругот на Цементарница Усје во Кисела Вода

Следна статија

Пожарот во „Усје“ е локализиран, пожарникари останаа да дежураат

Најново од Вести