|

200 ученици од Велико Трново и Горна Орјаховица учествуваа во иницијативата „Секој може да спаси живот“

Повеќе од двесте ученици од Велико Трново и Горна Орјаховица се приклучија на националната иницијатива „Секој може да спаси живот“. Лекарите од одделението за интензивна нега од болницата во Велико Трново на учениците им покажаа како да пружат медицинска помош на лице што доживеало срцев удар.

Анестезиологот и координатор за донориње органи во болницата од Велико Трново, д-р Ванја Л’чезарова, им објасни и им покажа на учениците што треба да се направи доколку се најдат во ситуација со човек кој доживеал срцев удар:

„Дали човекот е свесен, дали дише, дали има пулс. Оттаму треба да повикаат помош и дали можат да му помогнат на повредениот. Ако е на грб, свртете го на страна за да не се задуши ако е во несвест. Може да му се направи вештачко дишење. Може да се направи дури и масажа на срцето“.

Обуката е важна, особено за учениците кои имаат за цел да студираат медицина, споделија Викторија Христова и Мирена Петкова од Американскиот колеџ во Велико Трново, кои се приклучија на иницијативата „Секој може да спаси живот“:

„Треба да знаеме како да постапиме во различни ситуации, тоа може да му се случи на секого, може да видиме некој на кому му е потребна наша помош и треба да знаеме како да му помогниме. „Да им помогнеме на луѓето кога им е потребно. Ова ќе биде многу корисно за нашите соученици да знаат што да прават во секоја ситуација“, велат девојките.Слични Објави