| |

24 мај и „Трета парада на Бугарија“ во Чикаго! Пред ФАКТИ зборува генералниот конзул Светослав Станков

Бугарската заедница во Чикаго го прослави 24 мај со „Трета парада на Бугарија – Собир на бугарската заедница“. Илјадници Бугари со песни, ора и музика го одбележаа Денот на Светите браќа Кирил и Методиј, на бугарската азбука, образование и култура. Тие му оддадоа почит на светото дело на бугарските учители, кои го разгоруваат пламенот на просветлувањето во душите на нашите деца. Ова го напиша на својата Фејсбук страница Светослав Станков, генерален конзул на Бугарија во Чикаго. Еве што сподели тој со ФАКТИ по повод празникот на бугарскиот јазик.

Господине Станков, бугарската заедница во Чикаго го прослави 24 мај со средба под мотото „Трета парада на Бугарија“. Оваа парада станува традиција. Што беше ново оваа година?

Америка е земја која ја промовира културната различност на заедниците. Тоа е политика која се спроведува и на федерално и на локално ниво. Парадата е форма на декларирање на најголемите заедници, како италијанската, ирската, полската, украинската итн. Кога дојдов во Чикаго и го видов потенцијалот на бугарската заедница, си реков: „Зошто и ние да немаме парада на која ќе можеме да се истакнеме како Бугари? Во 2022 г. мојата идеја беше пречекана од бугарската заедница со одобрување и заедно со градоначалникот на предградието на Чикаго Елк Гроув – Крејг Џонсон, го започнавме овој настан.

Оттогаш, „Парадата на Бугарија“ по повод 24 мај во Чикаго е најголемиот настан на бугарската емиграција не само во градот, туку можеби и во светот.

Секоја година програмата се збогатува бидејќи секое училиште и културна организација наоѓа свој уникатен начин да се вклучи. Освен тоа, годинава за прв пат, покрај знамињата, на учесниците им беа поделени и стотина големи бугарски букви, со кои да учествуваат на парадата. Специјален гостин на настанот беше пејачката Јорданка Христова, сакана од многу генерации Бугари, која ги воодушеви присутните со некои од нејзините најпознати песни.

Во рамките на Парадата посветена на Денот на бугарската азбука и култура има и поворка. Како нѐ перцепираат Американците?

Американците нѐ перцепираат повеќе од позитивно, бидејќи ние Бугарите сме претставници на стара цивилизација. За нив секогаш е многу интересно да разберат дека кирилицата е создадена во Бугарското царство во 9 век и на тој начин се проширила во остатокот од светот, вклучувајќи ја и Русија. Слични масовни настани на Бугарите во Америка и во светот градат поголема видливост на нашата заедница, што природно води до поголем интерес од локалните власти. Колку повидливи се Бугарите во Америка, толку е поголема шансата да се слушне нивниот глас како заедница. Истото важи и за другите земји со голема бугарска дијаспора низ светот – Германија, Шпанија, Велика Британија итн. Како што секогаш велам, бугарската емиграција е најголемиот надворешнополитички капитал на Бугарија и ние сме должни заедно успешно да го реализираме.

Вие давате личен пример, но што е за вас 24 мај…

Ова за мене тоа е ПРАЗНИК со големи букви. Мајка ми е учителка по бугарски јазик и литература повеќе од 30 години, а тешта ми е наставничка по историја. 24 мај кај мене дома секогаш се слави со посебна возбуда. Се сеќавам на безбројните букети, кои мајка ми едвај успеваше да ги носи, убавите и дотерани матуранти кои доаѓаа да ја земат за да одат на матура. Сè што видов докажува дека Бугаринот има резервирано место во срцето за љубов кон барем еден учител.

За време на прославата најавивте дека наскоро испитот за возачка дозвола во сојузната држава Илиноис ќе биде достапен и на бугарски јазик. Раскажете повеќе за тоа?

Бугарската заедница е меѓу најголемите во сојузната држава Илиноис. Во моментов писмениот тест за возачки дозволи – нестручен може да се полага на пет јазици. Си реков, зошто да не разговарам со државниот секретар за воведување на бугарскиот јазик и да видиме како ќе реагира. Се сретнавме, му го покажав бројот на политички признанија што ги добивме во последните две години од Конгресот и од гувернерот на државата за придонесот на бугарската заедница во развојот на државата Илиноис. Тој беше импресиониран и одговори многу позитивно. Колку што разбрав, откако започна процедурата за воведување на бугарскиот јазик, и другите големи заедници сакаат да им се признаат јазиците, а тоа може само да ме радува. Очекувам поддршка од заедницата за оваа иницијатива бидејќи, на крајот, тие ќе бидат главни корисници на овој сервис на бугарски јазик, што е целосно нивна погодност.

Дали ја цениме работата на бугарските учители…

Би рекол да.

Бугаринот е мудра и благодарна личност и има посебен однос со своите учители.

Мило ми е што во последните години се повеќе се зборува за подобрување на условите за работа на бугарските учители. Секогаш е исплатливо кога образованието е во фокусот на владината политика. Тоа е и гаранција за изградбата на една просветена и успешна нација.

Како изгледа љубовта кон татковината преку океанот?

Изгледа искрена, вистинска и истрадана.

Само иселеник знае како е да славиш туѓи празници, а никој околу тебе да не ги слави твоите. Можеби ова води до зголемување на чувството на родољубие и патриотизам.

Бугарите во Америка се горди на своето потекло, искрено ја сакаат својата ТАТКОВИНА и градат модерна и позитивна слика за Бугарија.

Како се развиваат бугарските училишта во Чикаго?

Во Чикаго има 13 бугарски неделни училишта, а самата бројка треба да ви покаже дека тие се развиваат многу позитивно. Програмата за поддршка на бугарските неделни училишта низ светот на Министерството за образование и култура е меѓу најуспешните програми насочени кон бугарската емиграција. Училиштето не само што е гарант за зачувување на бугарскиот јазик и култура, туку ја обединува заедницата и создава трајни врски меѓу нејзините членови.
Ја користам оваа прилика да им посакам светол празник на сите бугарски учители ширум светот, нека продолжат да бидат достојни чувари на словото на светите браќа Кирил и Методиј и да го продолжат своето свето дело со просветлувањето на нашите деца!

Слични Објави