| |

33-метарскиот крст над Благоевград ќе биде осветлен во боите на бугарското национално знаме

Христијанскиот симбол над Благоевград ќе биде осветлен во боите на бугарското државно знаме по повод 6 септември, денот кога Бугарите го прославуваат Соединението на кнежевството Бугарија со Источна Румелија.

Идејата е на општинското раководство во лицето на градоначалникот Илко Стојанов и таа се реализира за прв пат. Целта е да се оддаде почит и да се погледне на значајниот датум во бугарската историја на поинаков начин.

Жителите и гостите на Благоевград ќе можат да го видат специјалното осветлување на крстот во малите часови од 5 до 6 септември (вторник наспроти среда), како и од 6 до 7 септември (среда наспроти четврток).

Намерата на градоначалникот Стојанов е боите кои ја симболизираат слободата, бугарската природа и крвта на паднатите херои за слободата на Бугарија, да се појавуваат на крстот на секој голем празник поврзан со бугарската национална историја.

Слични Објави