| |

6 медали за Бугарија на престижен меѓународен натпревар по математика

Одличен настап на бугарските ученици на 14-то издание на еден од најсилните меѓународни натпревари по математика Romanian Master of Mathematics. Во конкуренција на 90 учесници од целиот свет, бугарскиот тим освои целосен комплет медали и прво злато во модерната историја на турнирот, известуваат од Сојузот на математичарите во Бугарија – СМБ.

Златен медал – Иван Тагарев (IV год., СМГ). Освојувачи на бронзени медали се: Марија Дренчева (III год., СМГ), Божидар Димитров (IV год., ПМГ Силистра), Марин Христов (III год., СМГ), Никола Цачев (IV год., ПЧМГ) и Илијас Номан (IV год., СМГ) и нивните наставници.

Раководители на тимот се проф. Станислав Харизанов (ИИКТ-БАН и ИМИ-БАН) и Мирослав Маринов (ИМИ-БАН).

Слични Објави