| |

Бугарскиот воен научно-истражувачки брод „Св. Св. Кирил и Методиј“ ја заврши својата мисија успешно и се враќа во Бугарија

Бугарскиот воен научно-истражувачки брод „Св. Св. Кирил и Методиј“, дел од 31-та бугарска антарктичка експедиција, го подигна сидрото во 1:30 часот по полноќ на 5 март по локално време (6:30 часот по бугарско време) од Јужниот залив на островот Ливингстон, каде што се наоѓа бугарската антарктичка база „Св. Климент Охридски“, јави БТА.

НИК 421 ги прими последните 26 бугарски научници и персонал што останаа на Антарктикот и кои ги вршеа подготовките за зазимување во базата. Различни машини, опрема и материјали беа складирани за да се избегне изложување на суровото време на Антарктикот во текот на претстојната зима.

Од Ливингстон, NIC 421 ќе се упати кон Пунта Аренас во Чиле, каде што ќе ги остави бугарските поларни истражувачи, кои по неколку транзити од Јужна Америка ќе се вратат со авион во Бугарија. Од Пунта Аренас, бродот и екипажот ќе се упатат назад низ протокот Магелан кон Мар дел Плата во Аргентина, од каде ќе се упатат назад преку Атлантикот, Медитеранот, Егејското Море, Мраморното и Црното Море до Варна.Слични Објави