79 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА ДРЖАВНИОТ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР

Вести Истакнато Македонија

Државниот студентски дом „Скопје” добива 79 милиони денари од државниот буџет. Оваа одлука ја донесе Владата на РМ на последната владина седница, а истата ја потврдија и од Државниот студентски дом. Ова е второ намалување, во износ од 79 милиони денари, наменети за целосно покривање на трошоците пред зимскиот период.

„Ваквата одлука јасно ги потврдува приоритетите на Владата и новото раководство на студентскиот центар. Новото раководство на Државниот студентски дом „Скопје”, наследи долг од речиси 5 милиони евра и студентски домови кои не нудат основни услови за живот и развој на младите. Ова е директна последица на 11 годинишно недомаќинско и неодговорно работење на раководството на ВМРО-ДПМНЕ, кои нанесоа огромни штети врз квалитетот на животот на секој студент во Скопје“, се наведува во соопштението.

„Наша заложба е да ги излвечеме студентските домови од тешката и страшна ситуација во која ги најдовме. Со помош на Министерството за образование и наука за само два месеци по моето назначување, долгот на домовите го намаливме за 36 милиони денари. Ова е второ намалување, во износ од 79 милиони денари. За мене и за оваа Влада студентите секогаш ќе бидат приоритет. Токму тие се иднината на оваа држава“, изјави Дарио Николовски, директорот на Државниот студентски дом.