| |

А. КОВАЧЕВ: ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ Е РАЗОЧАРАН ОД ФАКТОТ ШТО РС МАКЕДОНИЈА ОДБИВА ДА ГИ ОТВОРИ ДОСИЕЈАТА НА УДБА И КОС

Европскиот парламент (ЕП) во повеќе наврати ја изрази својата горчина и разочарување од одбивањето на властите во РС Македонија да престанат да ги прогонуваат граѓаните кои се идентификуваат како Бугари.

Поднесов два амандмани во име на групата ЕПП, кои ќе бидат предложени при дискутирање на 25-от извештај за напредокот на ЕП овој месец.

Ова го рече бугарскиот европратеник од групата на Европската народна партија / ЕНП / Андреј Ковачев.

“Ние постојано ги повикувавме властите во Скопје да престанат да ги гонат луѓето со бугарска етничка свест. Но, тие не сторија ништо во последните години. Тие се надеваа дека некој ќе изврши притисок врз Бугарија однадвор и така ќе продолжат со тоталитарната југословенска идеологија идеологија за која нема место во Европската унија / ЕУ /, нагласи неколку пати бугарскиот европратеник во емисијата „Брисел1“ на бугарската телевизија BG Onair.

Според Ковачев, „ова не е историски спор, туку фундаментален проблем“. “Идните генерации не можат да се воспитуваат и да се образуваат во омраза. Агентите на Националната агенција за безбедност во Скопје не можат да испрашуваат луѓе само затоа што читаат бугарски книги. Не можете да линчувате пејач само затоа што тој објавил дека има и бугарско државјанство.” Ова е апсолутна срамота “, рече тој, додавајќи дека„ ЕП е многу разочаран од однесувањето на властите во РСМ “.

“Досиејата на УДБА и КОС мора да бидат декласифицирани во РСМ. ЕП постојано ги повикуваше Србија и РС Македонија да ги отворат досиејата. Очигледно, дел од политичката елита во Скопје не сака да се случи ова и да се открие оваа вистина за бруталниот прогон по 1945 година. Само на овој начин ќе има вистинско помирување “, нагласи Андреј Ковачев, отфрлајќи ја лагата која што се шири во РСМ дека Бугарија ги оспорува идентитетот и јазикот на современите Македонци.

Слични Објави