АКО СИ ЈА ТЕПАШ ЖЕНАТА ИТНО И БЕЗ СЕДНИЦА НА СУД ЌЕ БИДЕШ ОТСТРАНЕТ ОД ЖИВЕАЛИШТЕТО

„Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство кој е во собраниска процедура е темелот, основата во борбата против сите форми на насилство врз жената и семејството.Поддршката што ја обезбедуваме во делот на информирањето, советувањето и привремениот престој за: 👉 жените жртви на родово базирано насилство и семејно насилство и нивните деца;👉 жените жртви на сексуално насилство и силување;👉 жртвите на трговија со луѓе,👉 жртви на насилство поради сексуална ориентација и родов идентитет,✅Се во согласност со стандардите предвидени во Истанбулската конвенцијаЗаконот предвидува надлежните институции во постапките за родово базирано насилство врз жените и семејното насилство да постапуваат:➡️итно и со должно внимание на интересите и потребите на жртвата ;➡️ да ги заштитат жртвите;➡️и придонесат за нивна реинтеграција во системот‼️Судот има обврска, веднаш а најдоцна во рок од 24 часа по приемот на предлогот од Министерството за внатрешни работи и полицискиот извештај, без да одржи рочиште да одлучи за изрекување на итна мерка за заштита „отстранување на сторителот од домот и забрана за приближување до домот‼️“, напиша на социјалната мрежа facebook Јагода Шахпаска, министер за труд и социјална политика.

loading...

Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство кој е во собраниска процедура е…


loading...

Posted by Јагода Шахпаска on Недела, 22 ноември 2020