| |

Аналитичарот Арсим Синани: Српската линија дава отпор против вклучувањето на Бугарите во Уставот

Аналитичарот и универзитетски професор Арсим Синани во интервју за Lideri.mk цени дека „српската линија“ во Македонија е многу силна и дека има обид за создавање на некаков конфликт помеѓу Албанците и Бугарите, кој не постои. Како што вели тој, Албанците отворено ја поддржуваат иницијативата за влез на Бугарите во Уставот, а со остварувањето на правата на Албанците, но и на Бугарите, српското влијание во Македонија ќе се намали.

-Морам да појаснам едно прашање, ние Албанците отворено поддржуваме вклучување на Бугарите во уставот. Без никакво двоумење цениме дека како ние, Албанците, така и Бугарите биле системски дискриминирани. За жал, српската линија која е силна во Северна Македонија ќе се соочи со Албанците и Бугарите, но ние не ја прифаќаме оваа игра. Затоа што тие, односно српската линија сака намерно да им даде приоритет на правата на Албанците и Бугарите, да создава конфликти кои не постојат. Нам ни е јасно ова и го поздравуваме нивното вклучување, во Уставот. Но, идејата е дека Албанците не ги добиваат своите права и ние го прифаќаме ова. Со други зборови, српскиот национализам сака судир меѓу албанската и бугарската култура за да го задржи влијанието, но тоа нема да се случи. Она што ќе се случи е избледување на српското влијание, вели професорот Синани.Слични Објави