|

Аналитичарот Авдагиќ : Тоа повеќе не е Србија, туку земјата на Вучиќ, политичарите треба да се менуваат како чорапи

Аналитичарот за надворешна политика Денис Авдагиќ во интервју за „Н1“ ги коментираше протестите во Србија, кои уследија по изборите на кои претседателот Александар Вучиќ прогласи убедлива победа на неговата Српска напредна партија.

„Во Србија всушност се е очекувано – од резултатите до реакцијата на опозицијата, до учеството на студентите. Историјата на студентското учество на протестите во Србија започна со Милошевиќ, а не треба да заборавиме дека Милошевиќ падна токму поради студентите. Мора да земеме предвид дека генерацијата што го собори Слободан Милошевиќ и овие денес не се исти“, рече Авдагиќ.

„Знаеме дека младите не се инспирираат од исти работи. Свеста се промени, технологијата. Комуникацијата е многу полесна. Сведоци сме дека луѓето некако се вкочанети, но ова е специфична ситуација. Александар Вучиќ беше на власт долго време, преовладува неговото присуство. По некое време велат дека политичарите треба да се заменат како чорапи“, тврди аналитичарот.

Тој вели дека Србија е киднапирана на некој начин, а опозицијата е многу поделена.

„Србија е под постојана тензија. Опозицијата за да има шанса мора да има лидер. Треба да има лидер на опозицијата. Мислам дека им треба некој што ќе дојде од граѓанската опција и ќе му одговори на Александар Вучиќ. Ја заузда целата држава, тоа на некој начин повеќе не е Србија, туку државата на Александар Вучиќ. Така не работат демократски лидери, туку деспоти“, рече тој.

„Не можеме да кажеме дека Србија не е демократска земја, но демократскиот процес е заробен во рацете на Александар Вучиќ. Тој може да ги презакаже парламентарните избори. Со тоа финансиски ја исцрпува опозицијата.

Тој вели дека времето покажало дека Вучиќ е многу кредибилен партнер за Русија.

„Тој се обидува да ги игра Тито и малата Југославија, но многу неуспешно. Сето тоа е една голема драма и еден голем театар. Ако опозицијата не е способна да најде лидер во оваа ситуација, тогаш не е подготвена да ја преземе власта“, заклучи тој.

Слични Објави