|

Анализа: сите детали за смртоносните беспилотни летала што Иран ги лансираше врз Израел, имаат домет од дури 2.500 километри

Иран го започна својот напад врз Израел кога лансираше десетици беспилотни летала камикази. Станува збор за беспилотни летала „Шахед-136“.

Иранската ротирачка муниција – потиснувачко беспилотно летало е дизајнирана и произведена од ХЕСА во соработка со Иранската воздухопловна компанија која е под контрола на Министерството за одбрана и логистика на вооружените сили на Иран. Станува збор за самоубиствен дрон кој се користи во иранската армија од 2021 година.

Шахед-136 дизајн
Дронот Шахед-136 е долг 3,5 метри, широк 2,5 метри и тежок 200 килограми. Дизајниран е во форма на делта-крило, со стабилизаторски кормила на краевите. Трупот на авионот е централизиран и поврзан со крилата.

Овој пренослив напад на беспилотно летало може да носи до 40 килограми боеви глави во предниот дел на носот и може да се монтира и лансира од воени или комерцијални камиони.

Беспилотното летало „Шахед-136 Камиказе“ се лансира со помош на ракета која се наоѓа под трупот на леталото, која е одвоена со систем за исфрлање на подот веднаш по лансирањето.

Понатаму, конвенционален двотактен четирицилиндричен мотор Mado MD550 кој се наоѓа во задниот дел на трупот на авионот придвижува погон со две шипки за да го придвижи авионот напред.

Авионот може да достигне максимална брзина од 185 km/h и наводно има домет од 2.500 километри.

Иран го нападна Израел со лансирање на десетици беспилотни летала, а се проценува дека ќе им требаат неколку часа за да го поминат растојанието и да стигнат до целите.

Ирански напад врз Израел се очекува веќе неколку дена, откако Израелците го погодија иранскиот конзулат во Сирија.

Израелските власти претходно изјавија дека се подготвени да се одбранат и дека очекуваат ирански напад. Во таа насока, тие забранија собири низ целата земја.

Слични Објави