АНЃУШЕВ ПО СРЕДБИТЕ СО КОМПАНИИТЕ ВО ЊУЈОРК: ПОСТОИ ИНТЕРЕС ЗА ГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИИ

//

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, и директорот на Дирекцијата за технолошко индустриски развојни зони, Александар Младеновски, се во работна посета во Њујорк, каде остварија директни средби со менаџментите на неколку американски компании.

Анѓушев посочи дека е задоволен од исходот на средбите и додаде дека сите компании со кои се сретнале имаат покажано интерес за инвестирање во Северна Македонија, а дел од нив се и блиску до носење на одлука за реализација на инвестицијата. Вицепремиерот нагласи дека со извесното членство во НАТО, нашата земја станува се поатрактивна инвестициска дестинација за компании од САД.

„Нивните имиња ќе ги објавиме кога тие самите ќе одлучат за тоа. Ме радува што тоа се компании од високо технолошкиот развиен свет, односно компании кои нема да вработуваат 3000 или 5000 лица, планирано е да вработуваат помал број на луѓе, од 300-500, но тоа ќе бидат работни места токму онакви какви што сакаме да има во нашата држава, за млади интелектуалци и за високо стручните кадри, за ги задржиме младите во Република Северна Македонија. Станува збор за потенцијални инвестиции до стотина милиони евра и над тоа некои од нив. Дефинитивно Северна Македонија станува земја којашто е интересна за компаниите од САД. Ценам дека голем придонес во таа работа има и зачленувањето во НАТО и нашите евроатлантски интегративни процеси кои сериозно ги раздвиживме“, потенцира Анѓушев.

Анѓушев кажа дека во изминатите 2 години во ТИР зоните и надвор од нив, започнаа со реализација 30-ина инвестициски проекти на странски компании, домашните компании исто така реализираа нови инвестиции и се развиваат и сето тоа се рефлектира преку позитивни економски статистички показатели,

Директорот Младеновски очекува за дел од проектите за кои се разговарало во Њујорк, да се донесат одлуки во многу брз временски период, а се надева дека компаниите ќе одлучат да инвестираат токму во нашата земја.„Генерално сме во последна фаза на преговори со овие компании, набрзо, не се работи за месец-два, туку се работи за некоја недела, се надевам дека ќе може да ги објавиме. Со тоа ќе се заокружи за оваа година поголем инвестициски сегмент од планираното. Во наредните година дена, кога фабриките кои се моментално во градба ќе заживеат, ќе работат високо квалификувани кадри и тоа ме радува особено“, посочи Младеновски.

Извор: МакфаксПретходна статија

СЕ ПОЈАВИЛ НОВ ГАЗДА НА 1ТВ

Следна статија

ДАЛИ ШПАНСКАТА „РУБАУ“ БИЛА ИЗБРКАНА ОД ЗЕМЈАВА ИЛИ САМА СЕ ОТКАЖАЛА ОД ПАТОТ ПРИЛЕП-ГРАДСКО?

Најново од Вести