АПАСИЕВ ЗА „ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“: УСТАВНИОТ СУД НЕМА ДА ГО ПРИЗНАЕ ДОГОВОРОТ СО ГРЦИЈА

//

Димитар Апасиев, член на раководството на „Левица“, тврди дека Уставниот суд на Македонија ќе биде една од пречките за спогодбата за името со Грција. Според неговите зборови, Уставниот суд ќе го прогласи договорот, за неуставен, забележува електронското издание на водечкиот српски весник „Вечерње новости“.
Апасиев рекол дека ниту еден меѓувладин договор, дури и за ново име на Македонија, не е посилен од Основниот закон на Република Македонија.
Професорот на законот потсетува дека ако Уставен суд одлучи да го повлече договорот, ситуацијата нема да биде без преседан – во 2002 година истиот суд го откажал договорот со Грција за изградба на гасоводот ОКТА. Судот тогаш пресудил дека договорот со ОКТА, потпишан во 1999 година од страна на двете влади, бил неуставен.

Претходна статија

ФЕЈК МАКЕДОНСКИ „БУГАРИ“ ПРАВЕЛЕ КРИМИНАЛ ВО ИТАЛИЈА

Следна статија

ОПШТИНА БИТОЛА ПРВА ПО ТРАНСПАРЕНТНОСТ

Најново од Вести