Архимандрит Партениј: БПЦ-БП има црковно и историско право да и биде Црква-Мајка на МПЦ-ОА

Бугарската православна црква-Бугарска патријаршија има многу поголемо црковно и историско право да ѝ биде Црква-Мајка на МПЦ-ОА, затоа што со неа не поврзува долгогодишна заедничка црковна историја, почнувајќи од Охридската архиепископија, а потоа и заедничката Егзархија, вели архимандрит Партениј, игумен на Светата Бигорска и Рајчичка обител… (Прочитајте го целиот напис овде)