Вселенскиот патријарх Вартоломеј и бугарскиот Неофит ќе разговараат за МПЦ-ОА

Одлуката на Бугарската православна црква да се ангажира за застапување пред помесните православни цркви за воспоставување на канонскиот статус на Македонската православна црква се очекува да биде тема на разговор на претстојната средба меѓу бугарскиот патријарх Неофит и вселенскиот патријарх Вартоломеј. Двајцата партијарси заеднички ќе служат литургија во обновената бугарската црква „Свети Стефан“, позната како Железна црква, во Истанбул на 7 јануари… (Прочитајте го целиот напис овде)