Асоцијацијата на балкански новински агенции-Југоисточна Европа сега е регистрирана во Централен регистар

//

Асоцијацијата на балкански новински агенции – Југоисточна Европа сега е регистрирана во Централен регистар.

На 19 септември, Бугарија беше назначена за седиште на Асоцијацијата на балканските новински агенции (АБНА) – Југоисточна Европа (ЈЕ). Генерален секретар на организацијата е генералниот директор на Бугарската телеграфска агенција (БТА) Кирил В’лчев, чиј мандат е тригодишен. Одлуката беше усвоена со целосно мнозинство претставници на новинските агенции од единаесет земји, учесници на 30-тото Генерално собрание на АБНА-ЈЕ, чиј домаќин беше Бугарската телеграфска агенција (БТА) во Бургас.

Седиштето на АБНА-ЈЕ во Бугарија ќе биде на административната адреса на БТА. На форумот во Бургас беше усвоен статутот на АБНА-ЈЕ, кој ги следи принципите утврдени во статутот на Европската асоцијација на новински агенции (ЕАНА).

За претседател на АБНА-ЈЕ е избран генералниот директор на грчката агенција АНА-МПА Емилиос Пердикарис. Следното собрание на Асоцијацијата ќе се одржи во Солун, Грција, во пролетта 2023 година. Република Турција ќе биде домаќин на АБНА-ЈЕ во 2024 година.

Во Управниот одбор на АБНА-ЈЕ се и претходниот претседател на АБНА-ЈЕ Скендер Красничи, сопственик на агенцијата КосоваПрес, генералниот директор на грчката агенција АНА-МПА Емилиос Пердикарис и Сердар Караѓоз, генерален директор на турската агенција Анадолија.Идејата за создавање на Асоцијацијата на балканските новински агенции произлезе во септември 1994 година на состанокот во Софија од претставниците на информативните агенции од Балканот. Основачкото прво Генерално собрание на неформалната АБНА-ЈЕ се одржа во јуни 1995 година во Солун, Грција. Целта на организацијата е да овозможи развој на соработката меѓу новинските агенции од регионот, како и да придонесе за воспоставување клима на мир, пријателство и соработка на Балканот.

Со текот на годините, работата на Асоцијацијата на балканските новински агенции ги вклучи албанската АТА, босанската ФЕНА, агенцијата од Република Српска – СРНА, бугарската БТА, грчката АНА-МПА, кипарската СНА, косовската КосоваПрес. , агенцијата од Република Северна Македонија – МИА, романската Аџерпресс , српскиот Танјуг, турската Анадолска агенција, хрватската ХИНА.

Службениот министер за надворешни работи Николај Милков, кој учествуваше на средбата на високо ниво за информирање и демократија, организирана на иницијатива на Франција, во својот говор истакна дека Бугарија ја поддржува Иницијативата за доверба во новинарството во рамките на Партнерството за информирање и демократија.

„Многу сме возбудени од фактот што Софија ќе биде седиште на Асоцијацијата на балкански новински агенции – Југоисточна Европа (АБНА) и што ќе биде предводена (како генерален секретар – уред.) од генералниот директор на БТА во период од три години“, истакна министерот Николај Милков при неговото учество на состанокот што се одржа во рамките на 77-та годишна сесија на Генералното собрание на ОН во Њујорк.

Претходна статија

Здружението „Дело“ од Скопje му посака успешна и плодна работа на здружението „Цар Борис III“ од Охрид

Следна статија

Бугарија ќе ја поддржи пред ЕУ забрзаната изградба на железничката инфраструктура долж Коридорот 8 во Северна Македонија

Најново од Вести