БГНЕС го објави целосниот текст на билатералниот протокол што треба да биде одобрен од Софија и од Скопје

//

Францускиот предлог за решавање на спорот меѓу Бугарија и РС Македонија се состои од три независни елементи кои можат само целосно да одговорат на прашањето дали РСМ е подготвена да ги започне преговорите за членство во ЕУ, јавува БГНЕС.

Првиот документ, нацрт-заклучоците на Советот, ни кажува дека темата „билатералните односи Скопје-Софија“ ќе биде дел од преговарачкиот процес. Овој документ, како и вториот документ, преговарачката рамка, се однесуваат на трет, клучен документ – билатерален протокол, во кој нема ништо француско и е целосно производ на договор меѓу министерствата за надворешни работи на двете земји. . Ова е всушност патоказ со конкретни заложби и чекори кои Скопје мора да ги исполни како возврат за да го укинаме ветото, пишува БГНЕС.

Иако нецелосно, билатералниот протокол ја прави историјата услов на преговарачкиот процес. Пред свикувањето на Првата меѓувладина конференција, Скопје се обврза да ја усвои веќе усвоената формулација од Заедничката историска комисија за цар Самуил како бугарски цар, веднаш да ги смени таблите и натписите на неговите споменици во земјата и на Самуиловата тврдина во Охрид. Предвидено е и веднаш да се смени текстот за цар Самуил во учебникот за VII одделение, како и да се претстави примерок од лекцијата што ќе ја отслика новата формулација во согласност со постигнатиот компромис. Билатералниот протокол предвидува на сличен начин да се решаваат и други спорни историски теми, со што ќе се интензивира работата на историската комисија.

До денес овој Протокол не е потпишан и најверојатно ќе има дополнувања и појаснувања кои треба трајно да ги отстранат сите спорови меѓу двете земји кои се однесуваат на периодот од почетокот на 20 век до средината на минатиот век.На следниот линк можете да го прочитате целосниот текст на протоколот за кој од БГНЕС напоменуваат дека нема да биде единствен таков.Претходна статија

Комисијата за надворешни работи на бугарскиот парламент денеска ќе го разгледува „францускиот“ предлог и билатералниот протокол меѓу Скопје и Софија

Следна статија

Францускиот предлог е предлог во вистинската насока, но има едно големо НО

Најново од Вести